Selülit nedenleri ve çözümleri

Diyetisyen Asena Ebru SAÇ tarafından yazıldı.

25 Aralık 2020 22:00 tarihinde güncellendi.

Selülit, portakal kabuğu görünümü olarak ifade edilen kilo problemi olmayan kadınlarda dahi görülebilen bir bölgesel dolaşım bozukluğudur. “Hapsedilmiş Yağ” olarak da tanımlanmaktadır. Kadınlarda erkeklere göre daha yüksek oranda görülmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesinin “Östrojen” dediğimiz kadınlık hormonunun seviyesi  ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu yazımızda sağlıklı beslenme ile selülitin etkilerini nasıl azaltabileceğinizi kaleme aldık.

Selülit oluşumunu tetikleyen nedenler nelerdir?

  • Ergenlik, hamilelik ( prolaktin ve insülin gibi hormonların düzeylerinde artış ile venöz dönüşe karşı mekanik bariyer oluşturabilir.), menapoz gibi bazı hormonsal değişiklik dönemleri
  • Genetik faktörler
  • Tiroit problemleri
  • Hareketsizlik
  • Çok dar kıyafetler giymek ile bacak bacak üstüne atarak oturmak
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Yetersiz su tüketmek ve sağlıksız beslenmek ( aşırı tuzlu, yağlı ve basit karbonhidrattan zengin bir beslenme)
  • Fazla kilolu olmak
  • Stres gibi birçok faktörün selülit oluşumunu tetiklediği düşünülmektedir.


Selülit oluşumunu azaltabilecek beslenme önerileri nelerdir?

1. Tuz tüketiminizi azaltın

Aşırı tuz; ödem oluşumu, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığın tetikleyicisi olarak bilinir. Ancak selülit üzerindeki etkileri genellikle göz ardı edilmektedir. Bu nedenle tuz tüketiminizi kısıtlamanız önemlidir.

Sadece sofra tuzu değil, paketli ürünlerde, turşu ve salamura besinlerde, hazır ayran, salça gibi besinlerin de tuz içeriklerinin yüksek olduğunu unutmamak gerekir.

2. Aşırı yağlı besinlerden kaçının

Aşırı yağlı besinler hem kalori içeriği açısından hem de selülit oluşumunu tetiklemesi açısından dikkat edilmesi gerek besinlerdendir.

Kızartmalar, paketli ürünler, çikolatalar, poğaçalar gibi sağlıksız yağ içeren besinler yerine; çiğ badem, fındık, ceviz, zeytinyağı ve avokado gibi sağlıklı yağ alternatiflerine yönelin.

3. Selülit dostu kızartmadan uzak durun

Kızartma, kavurma yerine ızgara-fırın-haşlama ve buğulama yöntemlerine yönelerek beslenme tarzınızı değiştirin.

4. Öğün atlayarak kendinizi kandırmayın

Selülit ile mücadelede yapılan en büyük yanlışlıklardan biride kişinin kendini aç bırakarak öğünlerini atlamasıdır. Bu tarz çözüm yöntemleri kısa vadede etkili gibi gözükse de uzun vadede vücudunuzda kalıcı hasarlar verebileceğini unutmamanız lazım.

Sadece selülit sorununuzdan kurtulmak için değil mutlu ve sağlıklı bir hayat sürdürebilmeniz için sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı edinin.

5. Kafeini tadında bırakmak en güzeli

Kafein, daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi selülit oluşumuna neden olmaz. Ancak, fazla kafein alımı vücudumuzda bulunan suyun atılımını arttırabileceği için doğrudan olmasa da dolaylı yoldan selülit oluşumuna sebep olabilir.

Bu noktada ” ilaç ile zehir arasındaki tek fark dozudur” diyen bilim adamı Paracelsus’un sözünü hatırlatıyor ve her şeyin fazlasının zarar olduğunun tekrar üzerini vurguluyorum.

Ayrıca kafein hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için buraya tıklayın.



6. Su tüketiminizi arttırın

En güzel toksin atıcı ve vücut arındırıcı sudur. Üstelik su sıfır kaloridir ! Bol su içmek selülit oluşumuna karşı yapacağınız mücadele de en önemli adımlardandır.

7. Lesitin içeriği zengin olan besinler tüketin

Hücrelerimiz de yaşamsal faaliyetler sonucu oluşan karbondioksit gazı ile zararlı atık maddelerin boşaltım sistemi organlarına getirilerek vücut dışına atılması gerekmektedir.

İşte tam bu nokta da Lesitin, sindirim sisteminizin daha etkili çalışması sağlayarak vücudunuzda biriken zararlı atıkların atılma sürecini hızlandırma konusunda destek sağlamaktadır. Yumurta, elma ve ıspanak lesitin içeriği zengin olan besinler dendir.

8. Lif alımınızı arttırın.

Lifli besinler uzun süre boyunca tok tutmaya ve daha etkili bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar.

Lif içeriği yüksek olan Kabuklu meyveler, bol yeşillikli salatalar ve mevsim sebzeleri ile beslenmenizi renklendirin. Antioksidan zengini besinlerle beslenmek hem ödem atımınızı sağlar hem de selülite karşı önlem almanıza yardımcı olur.

9. Yeşil çay içmeyi alışkanlık haline getirin.

Yeşil çay kateşin bakımından oldukça zengin bir içecektir. Kateşin içeriğinde bulunan yüksek miktarda antioksidan ve ödem atıcı özelliği sayesinde yağ yakımını destekleyerek selülit oluşumuna karşı önlem almanıza yardımcı olur. Fazlasının da zarar olduğunu unutmayın!

10. Beyaz ekmeklerden uzak durun

Beyaz ekmek gibi düşük lif ve yüksek glisemik indeski olan ekmekler yerine tam buğday, çavdar ekmelerini tüketmeye çalışın.

11. Pişirme tarzınıza dikkat edin



Kolejen cildimize yapısal destek, güç ve elastikiyet sağlar elastin ise cildin esnek ama sıkı kalmasına yardımcı olur. Bu iki proteinin üretimini arttırarak cildinizin sağlıklı ve kırışıksız olmasını sağlayabilirsiniz.

Kaliteli proteinlerin sağlıklı bir şekilde pişirilmesi halinde vücudumuz kolejen ve elastin proteinlerinin üretimini arttırma konusunda daha etkili rol oynayabilecektir.

Hindi, tavuk göğsü, kırmızı et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi besinler protein içeriği bakımından yüksek olan besinlerdir.

12. Kolejen ve elastin üretimini hızlandırmak için ananas tüketin

Ananasın içerisin de bolca bulunan bromelin enzimi, protein ayrıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı bir enzimdir. Cildimizin kaliteli proteinlere duyduğu ihtiyacı göz önünde bulundurursak Ananas selülit oluşumunu önlemedeki kilit meyvelerden biridir.

13. C vitamini ihmal etmeyin

C vitamini, kolejen yapının bir diğer desteğidir. Kivi, portakal, limon, mandalina, yeşil yapraklı sebzeler C vitamini açısından zengin besinlerdir.

14. A vitamini de ihmal etmemeyi unutmuyoruz

A vitamini, cilt dostu vitaminlerdendir. Genellikle turuncu besinlerde bulunur. Balkabağı, havuç, tatlı patates, şeftali, cennet hurması, kayısı gibi besinler A vitamini içeriğinden zengin olan besinlerdir.



Selülit oluşumunu azaltabilecek öğün ve ara öğün örnekleri

  • 1 kase yoğurdun içine 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu ve 1 kalın dilim ananas dilimleyerek tüketebilirsiniz.
  • Havuç ve ceviz , kivi ve çiğ badem, limonlu avokado, portakal ile fındık ikilileri harika ara öğünler olacaktır.
  • Fırınlanmış hindi yanında bol yeşillikli limonlu bir salata
  • Limon dilimli yeşil çay ile ananas birlikteliği ile hem ödem atın hem de yağ yakımınızı hızlandırarak selülit oluşumuna karşı savaş açın.
  • Somon harika bir omega-3 kaynağıdır özellikle yanına kuşkonmaz ekleyebilirsiniz.

Bonus içecek: Selülit önlemeye yardımcı tarif!

En güzeli sebzeleri ve meyveleri çiğ olarak posasıyla birlikte tüketmek ancak karışımları seven biriyseniz birliktelikleri selülite karşı önlem almanıza destek olacak bir Smoothie tarifi:

  • 1 avuç dolusu çiğ ıspanak
  • 1 kalın dilim ananas
  • 1 küçük kivi veya yarım portakal
  • 1 su bardağı sade kefir
  • Yarım çay kaşığı toz zencefil veya rendelenmiş zencefil

Bütün malzemeleri blender veya katı meyve sıkacağından geçirerek metabolizmanıza göre ana öğün veya ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

Selülit için sağlık notu:

Selülit problemine henüz kesin çözümler bulanamamış olsa da sağlıklı ve düzenli beslenme, hareketli bir yaşam tarzı, düzenli uyku ve stressiz bir yaşamın önleyici ve azaltıcı tedavi olabileceği konusunda birçok uzman hem fikirdir.