Diyet ve Sağlıklı Beslenme

Diyetisyen Asena Ebru SAÇ tarafından yazıldı.

13 Ocak 2021 10:30 tarihinde güncellendi.

Bu yazımda Diyet hakkında bilinmesi gerekenleri sizlerle paylaşırken bir taraftan da sağlıklı kalmanın ve ideal kilonuzu koruyabilmenin püf noktalarından bahsetmek istiyorum.

Diyet nedir?

Sağlığı korumak ve geliştirmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni demektir. Sağlıklı Beslenme ise vücudun büyüme, gelişme ve günlük işlevlerinin sürekliliğinin sağlanması için gerekli olan besin ögelerinin vücuda tam olarak alınmasıdır. Bu iki cümleye bakarsanız aslında diyet ve sağlıklı beslenmenin kelime anlamı olarak aynı yola çıktığını göreceksiniz.

Diyet ne değildir?

  • Sadece zayıflatma amacı olan bir liste
  • Şok diyetler
  • 1 haftada 5-6 kilo verdiren kişiye özel olmayan ve uzmanı olmayan kişilerce düzenlenmiş listeler
  • Detox suları, zayıflattığı iddia edilen bir takım kürler
  • İnternet’ten bulduğunuz ünlülerin yaptığı diyetler
  • Öğün yerine kullanılan işin uzmanı olmayan kişiler tarafından satılan içecekler
  • Popüler Diyetler

Bunların hiç biri sürekliliği olan bir beslenme programı değildir. Örneğin; popüler diyetleri ele alırsak çoğunun Protein ağırlıklı olduğunu göreceksiniz. Ancak uzun süre protein ağırlıklı beslenmek; böbrek ve karaciğerinizi yorar. Karaciğer yağlanmasına sebep olabilir. Ürik asit seviyeniz yükselir. GUT hastalığına yakalanma riskiniz artar. Fazla protein kemiklerden kalsiyum atımına sebep olacağı için kemik erimesi riskiniz artmış olur.



Şok diyetler ne kadar masum?

Şok Diyetler, vücudunuzdan su kaybına sebep olur. Su kaybı da beraberinde mineral kaybını getirir. Bu tür sağlığınızda oynayacak, kısa süreli kilo kaybı yaşatacak ve sonrasında çok kolay bir şekilde geri kilo artışınıza sebep olacak programlar ile sadece kendinizi kandırmış olursunuz.

Hedeflediğiniz kiloya ulaşmak için sabırsız olmayın!

Öncelikle aldığınız kiloları çok kısa zamanda almadığınız gibi verme süreciniz konusunda da sabırsız davranmamalısınız. Nasıl 50 kg olan bir bireyin 90 kg’ye çıkması 1 ayda olmadıysa 90 kg olan birinin de 1 ayda 50 kg’ye düşmesi beklenmemelidir. Bu kendinize haksızlık etmek ve hem ruhen hem de bedenen kendi kendinizi yıpratmaktır.

Kilo vermek çok mu zor ?

Aslına bakarsanız kilo vermek zor değildir. Sağlığınıza vereceği zararları umursamadığınız takdirde hızlı bir şekilde çok rahat kilo verebilirsiniz. Ancak verilen bu hızlı kilolar kalıcı olmayacağı gibi sağlık problemlerine de davetiye çıkarmış olabileceğinizi unutmamanız lazım.

Peki, bu hızlı kilo kaybı sürecinde vücudunuza ne oluyor? Ne gibi zararları var?

Kısaca bahsetmem gerekirse hızlı kilo kaybettiğiniz zaman verilen kilonun büyük bir kısmının “kas ve sıvı” kaybı olması muhtemeldir.

“ Kas ve sıvı kaybetmem ne kadar önemli? Yeter ki şu kilolarımdan hemen kurtulayım! “ Diyorsanız küçük bir hatırlatma: KALBİNİZİN YAPISI da bir KAS’tır.

Kas kaybetmeniz demek kalp kasınızın dahi zayıflaması demektir!



YAŞASIN, 3 GÜNDE 5 KİLO VERDİM! Diye sevinmeden önce zayıflamış olan bir kalp kasının yapılan araştırmalara göre kalp krizi geçirme riskine çok daha yatkın hale geldiğini bilmenizde fayda var.

Diğer bir etkisi ise metabolizmanız üzerinedir. Kas kaybetmek beynimize besin kıtlığına giriyorum sinyali gitmesine sebep olur. Bu sinyal doğrultusunda oldukça akıllı olan insan beyni otomatik olarak kendini korumaya alır ve METABOLİZMANIZI YAVAŞLATIR.

Basitçe hazırlanmış bir diyet program ile yağ yerine kas ve sıvı kaybediyor olabilirsiniz!

Yetersiz ve tek düze kişiye özel düzenlenmemiş olan bir zayıflama programı sonucunda kaybedilen şey “ yağ “ değil “kas ve sıvı “ olduğu için kısa sürede verilen kilolar geri alınacaktır. Ayrıca diyet yaptıktan sonra yüzüm çöküyor, karnımda fazla yağım varken karnımdan değil istemediğim bölgelerden zayıflıyorum diyorsanız; evet kas kaybediyor olabilirsiniz.

Tek sorun kas kaybı mı ?

Vücudunuz sağlıklı bir şekilde işlevlerini sürdürmek için gerekli olan vitamin, mineral, lif ve bazı besin ögelerinden yetersiz kalacağı için; halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesi gibi birçok sağlık problemi ile karşı karşıya kalacaksınız.

Peki, ideal kilonuza sağlıklı bir şekilde ulaşıp uzun süre koruyabilmek için ne yapmalısınız?



  1. Hedefiniz “kilo vermek istiyorum” değil “sağlıklı bir hayat sürmek istiyorum ve bunun için idealim olan kiloya ulaşmayı amaçlıyorum” olmalıdır.
  2. Sağlıklı bir hayat sürmeye karar verdiğiniz zaman bunu bu işin tek uzmanı olan Beslenme ve Diyet Uzmanları – Diyetisyenlerle birlikte sürdürmelisiniz. Kişiye ve kan değerlerine özel beslenme programı ne spor eğitmenleriniz ne de son zamanlarda oldukça popüler olan yaşam koçlarınız tarafından düzenlenmemelidir.
  3. Sabırlı olmalısınız. Ve başarılarınızı küçümsememelisiniz. ( Arkadaşım 3 kilo vermiş ben neden 1 kilo verdim değil; Harika, hem aç kalmadan daha dinç daha sağlıklı hissediyorum hem de kilo veriyorum! Diyerek motivasyonunuzu arttırmalısınız.)
  4. Diyetlerde, eğer herhangi bir özel durumunuz yoksa, kendinize katı yasaklar koymak yerine bunun doğrusunu ve sizin vücudunuza uygun olanını Diyetisyeniniz ile birlikte oluşturmalısınız. ( Akşam 18.00’dan sonra kesinlikle bir şey yememeliyim! Ekmeği tamamen hayatımdan çıkarmalıyım! Akşam saatlerinde kesinlikle meyve tüketmemeliyim! Gibi katı kurallar bir süre sonra diyetinizden sıkılmanıza sebep olur.)
  5. Herkesin metabolizma hızı farklıdır. Metabolizma hızınıza göre aylık olarak sağlıklı verebileceğiniz kilo miktarı belirlenir ve bunun üzerine diyet programınıza başlanır.
  6. Beslenme programınız tıpkı parmak iziniz gibi tamamen size özel olmalıdır.

Verdiğiniz kiloların KALICI ve BÖLGESEL olmasının PÜF NOKTASI!

Hayat tarzınıza uygun sürdürülebilir kişiye özel sağlıklı beslenme programıdır.
Unutmayın, siz özelsiniz! Sağlık kendinize ve sevdiklerine yapabileceğiniz en büyük iyilik ve yatırımdır.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da incelediler

Sağlıklı beslenme danışmanlığı hizmeti hakkında daha fazla bilgi edinin…